keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Forssan Wiksbergin kartanoWiksbergin kartanon viljelypalstayhdistys korjaa kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta Forssassa historiallisella Wiksbergin kartanon puiston alueella. Kartano tuli osaksi Forssan teollisuusyhdyskuntaa Forssan kutomon ja kehräämön perustaneen Axel Wilhelm Wahrenin ostettua kartanon maat 1852. Tuolloin Wahren teetätti kartanolle meijerin (mahdollisesti muuttaen kartanon vanhaa rakennusta). Entinen meijeri on ollut useassa käytössä tämän jälkeen. Kartanon kaikki rakennukset lukuun ottamatta entistä meijeriä ovat hävinneet. Jäljellä on meijerin  lisäksi historiallinen puisto. Sekä puisto että meijerirakennus ovat asemakaavalla suojeltuja.  Meijeri on osittain palanut ja katto vaatii kiireellistä kunnostusta.

Kartanon puistoon on perustettu tänä vuonna viljelypalstayhdistyksen vetämä palstaviljelyalue ja yhdistys aikoo korjata meijerin rakennuksen aluksi yhdistyksen varastokäyttöön. Myöhemmin haaveissa on rakennukseen sijoittuva palstaviljely-yhdistyksen yhteistila. Rakennus on alun perin rakennettu siten että sen elinikä voisi olla satoja vuosia jos sillä on kunnon katto suojana. Korjaus tehdään tavalla, joka mahdollistaa rakennuksen eliniän jatkumisen toisella 160. vuodella.
Viljelypalstayhdistys on saanut rakennuksen korjaustyöhön avustusta Forssan kaupungilta (kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpito- ja korjausavustus) ja ELY keskukselta (avustus rakennusperinnön hoitoon) joita käytetään rakennustyön tekemiseen. Rakennuksen korjaussuunnitelmat on tehty talkoilla. Lisäksi talkoilla tehdään muunmuassa rakennuksen siivoukseen, tavaroiden siirtoon liittyviä töitä. Rakennustyön tulee tekemään ulkopuolinen rakennusliike.

Luvassa on puumateriaalilahjoitus, jonka turvin pääsemme aloittamaan työt tänä syksynä. Voimme kertoa asiasta tarkemmin myöhemmin.
Rakennusmateriaalien hankintaan kaivataan vielä lahjoituksia. Työmaalle tarvitaan mm. peltikattomateriaalit.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti