Vuoden 2024 kulttuuripalkinto annettiin Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:lle pitkäjänteisestä toiminnasta Wiksbergin kartanon vanhan konttori- ja talousrakennuksen kunnostamiseksi ja uuden näyttelytila Taidevintin avaamiseksi itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.24. Monitoimikeskus Akvarellissa.
Palkintopuheen piti museonjohtaja Kati Kivimäki ja kukat ojensi Forssan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Emmi Lintonen.
Ohessa Kati Kivimäen palkintopuhe:
"Kulttuuripalkinto myönnetään tänä Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:lle. Yhdistys on vuodesta 2017 lähtien ylläpitänyt yhteistä viljelypalstaa vuonna 1978 palaneen Wiksbergin kartanon mailla ja samalla kunnostanut kartanon 200-vuotiasta entistä konttori- ja talousrakennusta, joka oli vuosikymmenten ajan ollut heitteillä ja ilkivallan kohteena. Kun hanke alkoi, rakennuksesta oli jo palanut kattokin. Vankka kivirakennus on palvellut muun muassa meijerinä, museona ja asuinrakennuksena, ja se on viimeinen muisto 1600-luvulla perustetusta kartanosta.
Pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja määrätietoisella kehittämisellä yhdistys onnistui viime kesänä tavoitteessaan avata vanha rakennus kunnostettuna taidetilana. Wiksbergin taidevintti avautui yleisölle kesäkuussa 2024.
Hankkeeseen on vuosien mittaan osallistunut suuri joukko yksityisiä ihmisiä ja yrityksiä. Idean siemenen kylvi kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä, joka antoi omaa aikaansa ja asiantuntemustaan rakennuksen korjaussuunnitteluun. Forssan ammatti-instituutin rakennuspuolen opiskelijat ja Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat auttaneet rakennustöissä. Hanketta ovat avustaneet Museovirasto, Ely-Keskus, Louna-Plussa, Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistys ja Forssa kaupunki. Tukea on haettu ja saatu kymmeniltä yrityksiltä, sadat yksityiset ovat osallistuneet hyväntekeväisyyshuutokauppaan ja tukikonserttiin ja 15 yksityistä henkilöä on antanut rahaa. Varoja on hankkeeseen kerätty kaikkiaan 100 000 euroa, minkä lisäksi on tehty tuhansia talkootunteja. Tällainen hanke ei synny hetkessä, ei pelkällä haaveilulla. Siinä tarvitaan aikaa, aloitteellisuutta, organisaatiokykyjä, rohkeutta ja uskoa.
Yhdistyksen toiminta on kaunis esimerkki siitä, miten kirkkaasta visiosta on onnistuttu rakentamaan monisuuntainen yhteistyö, jonka kautta tavoite on saavutettu. Taidevintin toiminnan jatkaminen on seuraava tavoite, joka sekin tulee vaatimaan yhteistyötä. Toivon sille myötätuulta."
Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry kiittää lämpimästi kaikkia tukijoitaan, jotka ovat osaltaan mahdollistaneet rakennuksen tähänastisen korjauksen tukemalla sekä rahallisesti että materiaalien osalta hanketta.
Tähänastisia tukijoita ovat olleet:
Forssan kaupunki, Hämeen ely-keskus, Museovirasto, LounaPlussa ry, Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistys ry, Forssan ammatti-instituutti, Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat
UPM Timber, Nerkoon Höyläämö Oy, Westas Oy, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, Forssan Verkkopalvelut Oy, Ramirent, Forssan Uusioaines Oy, Envor Group Oy, K-Rauta Forssa, RTV Forssa, Kuljetus Nukari Oy, Finngra Oy, FTT Turvatekniikka Oy, Merkintätalo Oy, Rakennus Timo Pekka Oy, Lounaismaan Osuuspankki
Toivomme edelleen yhteityökumappaneita ja tukijoita, että työ voisi jatkua ja voisimme edelleen kehittää toimintaa Taidevintillä ja viljelypalstoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti